Laden Evenementen

We weten allemaal dat stoppen met roken moeilijk is. En vooral voor mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Met elkaar kunnen we meer doen om stoppen met roken écht bij iedereen voor elkaar te krijgen.

In Nederland bestaan grote gezondheidsverschillen tussen hoog- en laagopgeleide Nederlanders. Mensen met een lage opleiding gaan gemiddeld 6 jaar eerder dood dan mensen met een hoge opleiding. Zij hebben ook vaker beperkte gezondheidsvaardigheden. Roken is een van de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaken. Wat is er nodig om juist deze groep rokers te bereiken en hen te ondersteunen bij het stoppen met roken? Op 12 maart delen we graag een aantal voorbeelden uit de praktijk en onderzoek met je.

Aanmeldformulier

Programma

13.00-13.30 Ontvangst en inloop

13.30 Welkom en inleiding
Esther van der Voort (dagvoorzitter) en Marieke Helmus (Pharos).

13.45 Gezond Noord aan het woord
‘Hoe maak je contact met mensen in de wijk?’ Els Annegarn (Doras) vertelt hoe zij samenwerkt met kwetsbare inwoners en velen in beweging krijgt.

14.00 Het motiveren van kwetsbare groepen
Gera Nagelhout (IVO/Universiteit Maastricht) deelt wat opvalt in haar onderzoek over het stimuleren van stoppen met roken in de wijk en op het werk. Een actieve en persoonlijke benadering die werkt.

14.25 De wijk in! Hoe betrek je bewoners?
– Janneke Harting (Amsterdam UMC) en Lida Samson (GGD Kennemerland) over de ommezwaai naar het (oordeelloos) samenwerken met bewoners en kinderen bij de aanpak van roken in Haarlem Oost.
– Kelly Sonnenschein (Vincent Verslavingszorg en projectleider gemeente Roermond voor De Stopcoach) deelt haar ervaringen in het werven van rokers in Roermond voor het onderzoek naar de inclusieve stoppen met roken-app ‘De Stopcoach’.

15:05 De vragen van een verzekeraar

Verschillende verzekeraars zetten stapjes in het nadenken over een passende vergoeding voor een integrale, persoonsgerichte, stoppen met roken zorg. Jedidja Verboom (Menzis) vertelt over het verfrissende onderzoekstraject dat zij starten. Menzis wil weten: hoe komen meer (subgroepen) rokers bij de juiste stophulp terecht?

15.25-15.45 Pauze

15.45 – 16.45 Deelsessie naar keuze:

Deelsessie 1: Integraal werken als ingang voor stoppen met roken
– Astrid Schop over een aanpak die als doel heeft chronische stress, roken en geldzorgen te verminderen onder bewoners in Rotterdam. Een deelnemer vertelt: “Wil je stoppen met roken?”, vroegen ze aan het begin van de training. Ik twijfelde. Ja en nee tegelijk. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Eerst minder stress.
– Suzan Daamen en Daniela de Sido (Uitvoeringsbrigade) over een aanpak gericht op multiproblematiek in gezinnen. Hoe komt stoppen met roken in deze aanpak aan bod?

Deelsessie 2: Bereik via zorg op maat
– Sanne de Josselin de Jong (Trimbos-instituut) en Naima Abouri (Pharos) over begrijpelijk communiceren. Als hulpverlener kan het een uitdaging zijn om zwangere vrouwen te helpen aan een Rookvrije Start voor hun kind. Daarom ontwikkelden Trimbos en Pharos samen met (aankomende) ouders een nieuwe werkwijze met nuttige materialen. Hier kan je als hulpverlener meteen mee aan de slag.
– Marieke Meppelder (Vilans) vertelt hoe je zorg beter aan kan sluiten bij mensen met een verstandelijke beperking als je stoppen met roken wilt bevorderen.

16.45 Wrap Up. Wat ga jij morgen anders doen?

17.00-17.30 Borrel

Organisatoren

De middag wordt georganiseerd door Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, Stichting ANR, FNO Zorg voor kansen, Onderzoeksinstituut IVO, het Trimbos instituut en Amsterdam UMC. Ons gezamenlijke doel is de expertise op rookverslaving samen te brengen en breed te delen.

Aanmeldformulier