Laden Evenementen

Roken is een van de belangrijkste te voorkomen doodsoorzaken. Toch is stoppen met roken moeilijk. En vooral voor mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Hoe bereik je kwetsbare rokers? Donderdag 10 september delen we voorbeelden uit de praktijk, en valkuilen en kansen in de toeleiding naar hulp om te stoppen met roken.

UPDATE:

Vanwege de pandemie hebben wij als organisatoren besloten om dit symposium online te organiseren. Op welke manier we dit gaan doen, dat weten we nog niet precies. De opzet van het programma blijft hetzelfde, maar we gaan het in een ander jasje steken.

Wel kunnen we je vertellen dat we plannen aan het bedenken zijn hoe we jou online een leuke, informatieve dag kunnen bieden. Zodat we het tegelijkertijd veilig houden voor iedereen. Dus voor nu: nog even geduld. Wij steken de koppen bij elkaar en zodra wij meer weten, communiceren we dit hier en via de mail (als je je al hebt aangemeld).

Ben je welzijnswerker, Stoppen met Roken coach, leefstijlcoach, praktijkondersteuner, verpleegkundige of GGD-medewerker? Of werk je bij een verzekeraar, gemeente of ben je bestuurder? Dan verwelkomen we je graag bij deze bijeenkomst.

Aanmeldformulier

13.00-13.30 Ontvangst en inloop

Welkom en inleiding
Esther van der Voort (dagvoorzitter) en Marieke Helmus (Pharos).

Gezond Noord aan het woord
‘Hoe maak je contact met mensen in de wijk?’ Els Annegarn (Doras) vertelt hoe zij samenwerkt met kwetsbare inwoners en velen in beweging krijgt.

Het motiveren van kwetsbare groepen
Gera Nagelhout (IVO/Universiteit Maastricht) deelt wat opvalt in haar onderzoek over het stimuleren van stoppen met roken in de wijk en op het werk. Een actieve en persoonlijke benadering die werkt.

De wijk in! Hoe betrek je bewoners?

  • Lida Samson / Marjon Straver (GGD Kennemerland) over de ommezwaai naar het (oordeelloos) samenwerken met bewoners en kinderen bij de aanpak van roken in Haarlem Oost.
  • Kelly Sonnenschein (Vincent Verslavingszorg en projectleider gemeente Roermond voor De Stopcoach) deelt haar ervaringen in het werven van rokers in Roermond voor het onderzoek naar de inclusieve stoppen met roken-app ‘De Stopcoach’.

De vragen van een verzekeraar

Verschillende verzekeraars zetten stapjes in het nadenken over een passende vergoeding voor een integrale, persoonsgerichte, stoppen met roken zorg. Jedidja Verboom (Menzis) vertelt over het verfrissende onderzoekstraject dat zij starten. Menzis wil weten: hoe komen meer (subgroepen) rokers bij de juiste stophulp terecht?

Deelsessie naar keuze:

Deelsessie 1: Integraal werken als ingang voor stoppen met roken

  • Astrid Schop-Etman (Erasmus Universiteit) over een aanpak die als doel heeft chronische stress, roken en geldzorgen te verminderen onder bewoners in Rotterdam. Een deelnemer vertelt: “Wil je stoppen met roken?”, vroegen ze aan het begin van de training. Ik twijfelde. Ja en nee tegelijk. Willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Eerst minder stress.
  • Suzan Daamen en Daniela de Sido (Uitvoeringsbrigade) over een aanpak gericht op multiproblematiek in gezinnen. Hoe komt stoppen met roken in deze aanpak aan bod?

Deelsessie 2: Bereik via zorg op maat

  • Chantal van den Thillart (Trimbos-instituut) over begrijpelijk communiceren. Als hulpverlener kan het een uitdaging zijn om zwangere vrouwen te helpen aan een Rookvrije Start voor hun kind. Daarom ontwikkelden Trimbos en Pharos samen met (aankomende) ouders een nieuwe werkwijze met nuttige materialen. Hier kan je als hulpverlener meteen mee aan de slag.
  • Marieke Meppelder (Vilans) vertelt hoe je zorg beter aan kan sluiten bij mensen met een verstandelijke beperking als je stoppen met roken wilt bevorderen.

Wrap Up. Wat ga jij morgen anders doen?

De middag wordt georganiseerd door Pharos, Gezondheidsfondsen voor RookvrijFNO Zorg voor kansenIVO en het Trimbos-instituut. Ons gezamenlijke doel is de expertise op rookverslaving samen te brengen en breed te delen.

Organisatoren

De middag wordt georganiseerd door Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen, Stichting ANR, FNO Zorg voor kansen, Onderzoeksinstituut IVO, het Trimbos instituut en Amsterdam UMC. Ons gezamenlijke doel is de expertise op rookverslaving samen te brengen en breed te delen.

Aanmeldformulier