Laden Evenementen

Het effect van verslaving op familie en vrienden

Een verslaving heeft nooit effect op slechts één persoon; zijn of haar omgeving krijgt er ook mee te maken. Familie en vrienden kunnen bijvoorbeeld last krijgen van gevoelens van angst, stress, depressie, hulpeloosheid, woede en schuldgevoel. In de verslavingszorg komt wel steeds meer aandacht voor naasten, maar vaak gaat het om hoe zij degene met de verslaving kunnen ondersteunen. Vrienden en familie kunnen namelijk veel invloed hebben op het succes van de behandeling en het volhouden van herstel. Maar wat hebben die naasten zelf nodig? Wat ervaren zij? Welke impact heeft de verslaving op hún psychische gezondheid en functioneren? En hoe groot is die impact van de verslaving op de sociale omgeving?

Film kijken en napraten

Op maandag 27 mei organiseert onderzoeksinstituut IVO samen met de Hogeschool Rotterdam een IVO Kino rond het effect van verslaving op familie en vrienden. We bekijken de Amerikaans/Vlaamse speelfilm Beautiful Boy (2018). We praten na met een panel van experts, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers over dit thema en bespreken mogelijke eerste stappen naar verbetering. In de film worstelt vader David met de uit de hand lopende drugsverslaving van zijn zoon Nic. Ooit waren ze twee handen op één buik, nu lukt het David niet zijn zoon te helpen. Bovendien dreigt de situatie het hele gezin te ontwrichten.

Ons panel van experts

Gisèle Hoevenaars: Al 15 jaar actief binnen de zorg voor naasten bij verslavingszorginstelling Jellinek.
Dorine van Namen: Onderzoeker bij het Rotterdamse Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam.
Pythia Maasdam: Oprichtster van Moedige Moeders afdeling Goeree Overflakkee en actief lid van deze zelfhulpgroep voor ouders van jongeren met verslavingsproblemen.

Trailer Beautiful Boy

Programma

18.00 uur – Inloop (met een hapje)
18.45 uur – Filmvertoning Beautiful Boy (2018)
20.45 uur – Pauze (koffie & thee)
21.00 – 21.45 uur – Nagesprek

De locatie

Burgemeester S’jacobplein 1 (Atrium)

De IVO Kino vindt dit keer plaats in locatie Museumpark van de Hogeschool Rotterdam. De ingang bevindt zich tegenover metrostation Dijkzigt. Als je met de metro komt, dan is het na de OV-poortjes linksaf, de trap op en dan loop je tegen het gebouw aan.

Meer informatie en aanmelden

IVO Kino is gratis toegankelijk. Meld u aan via: kino@ivo.nl

Hou voor nieuws deze website en de IVO Kino Facebookpagina in de gaten. Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Thomas Martinelli
T 06 – 30 22 05 93
E martinelli@ivo.nl