Laden Evenementen

Op 20 juni 2019 organiseert ScienceWorks in samenwerking met Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden het Kennis & Beleid Congres. Het IVO is partner van het congres dat dit jaar zal gaan over “Vormgeving van bewezen effectieve beleidsinterventies” en wordt gehouden in het Wijnhaven gebouw in Den Haag. Tijdens het plenaire ochtendprogramma komen onder andere Siebe Riedstra (Secretaris-Generaal Ministerie Veiligheid en Justitie), Emily Power (Head of Evaluation in the What Works Team, Cabinet Office, UK), Hans Brug (Directeur-Generaal RIVM) en Pieter Duisenberg (Voorzitter VSNU) aan het woord.

Nu het Nederlands beleid zich bevindt tussen twee verkiezingen dreigt de aandacht voor goed onderbouwd en effectief beleid in de schaduw te komen van politiek opportunisme. Juist daarom is het van belang om de grondslagen voor bewezen effectief beleid te verstevigen. Daarom zal het congres na het plenaire ochtendprogramma in zes parallelsessies dieper ingaan op de randvoorwaarden voor het genereren, onderbouwen en delen van bewijs via bijvoorbeeld Data-Analyse of gedragsexperimenten. Gera Nagelhout (IVO) en Lydia Sterrenberg (Platform31) verzorgen een parallelsessie over ‘Instrumenten voor gemeenten en provincies’. Ook zal bekeken worden hoe bottum-up- en top-down processen van elkaar kunnen profiteren en kunnen samenwerken.

Het congres zal afsluiten met de vraag hoe en wanneer het bewijs ook daadwerkelijk kan worden toegepast. Hierbij wordt ook aan de orde gesteld welke steun vanuit beleid en politiek nodig is om bewezen effectiviteit te integreren bij de beoordeling van nieuw beleid en wetgeving. Deze discussie zal onder de leiding staan van een aantal kamerleden, waaronder: Bart Snels (Groenlinks), Joost Sneller (D66) en Judith Tielen (VVD).