Laden Evenementen

Onderzoeksinstituut IVO organiseert op maandag 8 april een verdiepingssessie over het thema ‘Ervaringsdeskundigheid in onderzoek’. Ervaringskennis is voor het IVO een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek.

Al in de jaren negentig werkte het IVO met zogenaamde community field workers in de studie naar harddrug-scenes in verschillende steden. Ervaringskennis wordt ook wel gezien als de derde kennisbron, naast wetenschappelijke en professionele kennis. Tijdens deze verdiepingssessie hebben we het daarom onder andere over de belang van het betrekken van ervaringsdeskundigen of ervaringskennis bij onderzoek naar welzijn, zorg en verslaving. Daarnaast presenteert het IVO ook een aantal bevindingen uit het in 2018 uitgevoerde onderzoek naar de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de forensische sector. We zagen daar hoe een aantal pioniers in het veld tegen dingen aanliepen als een wel of niet betaalde aanstelling, vertrouwen van collega’s en uiteenlopende functie-eisen en -omschrijvingen.

Op dit moment doen we ook kwalitatief onderzoek naar de individuele begeleiding van jongeren en jongvolwassenen met crimineel gedrag door personen met vergelijkbare ervaringen, waarbij we ons met name richten op wat er binnen deze relatie gebeurt. Hieruit lijkt naar voren te komen dat hoewel sommige aspecten echt uniek zijn aan de leefwereld en positie van de ervaringsdeskundige, er wellicht ook werkzame elementen zijn die niet-ervaringsdeskundigen van hun ervaringsdeskundige collega’s kunnen leren.

Aanmelden

De verdiepingssessie vindt plaats op maandag 8 april van 16:00 tot 17:30 uur op het kantoor van IVO/Platform31, Koningin Julianaplein 10 (7e verdieping van het Centraal Station Den Haag). De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Voor deelname kunt u zich aanmelden via secretariaat@ivo.nl o.v.v. ‘Ervaringsdeskundigheid’.