Het vergroten van de impact van je onderzoek met wetenschapscommunicatie. Hierover gaat de #SciCommLunch. Op 20 april was dr. Joanneke van der Nagel te gast. Zij vertelde over ‘Normaal doen voor Academici’. Waarom is dat eigenlijk belangrijk? En waarom is het zo moeilijk? Wat gebeurt er als zorgverleners en wetenschappers NIET normaal doen? En hoe kunnen we academici helpen om wat normaler te worden? Heb je de #SciCommLunch gemist? Kijk hem dan hieronder terug.

De take-home messages van deze sessie volgens de deelnemers waren:

  • Het begint met bewustwording: besef vanuit welk referentiekader jij in de wereld staat en anderen benadert!
  • Vakjargon vermijden scheelt al veel.
  • Vat je onderzoek of bevindingen samen in vijf zinnen. Poets het op waar nodig. Of probeer het te tekenen.
  • Zoek de dialoog op, praat met mensen en niet over mensen.
  • Relativeren van je eigen perspectief, zelfspot en duidelijke taal zijn belangrijk om je bevindingen of onderzoek voor een brede groep toegankelijk te maken.

#SciCommLunch

Elke derde donderdag van de maand organiseert het IVO een #SciCommLunch met een andere ‘special guest’ die actief is op het gebied van wetenschapscommunicatie of het toegankelijk maken van onderzoeksresultaten voor een breder publiek dan alleen wetenschappers. Bijvoorbeeld als blogger, podcastmaker, in de media, op social media of presentaties voor het algemeen publiek. De lunchbijeenkomsten (12.30-13.00 uur) zijn gratis te bekijken via Zoom. Kijk hier voor de actuele #SciCommLunches en meld je aan! Of kijk eerdere #SciCommLunches terug.