Vraag- en doelstelling
Poker is een kaartspel en kent verschillende varianten. De populariteit van het pokerspel is de afgelopen decennia fors toegenomen, vooral door de mogelijkheid om via internet te spelen. Tegelijk met de groeiende populariteit van poker, nam de aandacht toe voor eventuele negatieve gevolgen van het spelen van poker zoals overmatig of excessief pokeren en ‘pokerverslaving’. Er is nagenoeg niets bekend over het aantal Nederlanders met een probleem met poker, over eventuele oorzaken of over gevolgen en het verloop van het probleem.

Het onderzoek is inventariserend en beschrijvend en gaat in op de mate waarin poker verslavend is en de rol van poker vergeleken met andere kansspelen bij het ontstaan en in stand houden van gokverslaving. Ook onderzoeken we de kenmerken van pokerverslaafden en de rol van de speellocatie binnen het risicoprofiel van poker. Verder beschrijven we de aard, ernst en omvang van pokerproblematiek in heden, verleden en toekomst. We geven daarbij een indicatie van de huidige prevalentie van pokerverslaving binnen de Nederlandse bevolking. Tot slot gaan we na hoe behandelbaar pokerverslaving is.

Opzet onderzoek
In het onderzoek worden verschillende methodes ingezet: literatuurstudie, face to face interviews met sleutelfiguren (o.a. hulpverleners) en cliënten en analyse van survey gegevens.

Opdrachtgever
College van Toezicht op de Kansspelen

Publicatie
De kaarten op tafel – Pokerverslaving (pdf, 242 kB)

Onderzoekers
Dr. Gert-Jan Meerkerk (onderzoeker), dr.ir. Carola Schrijvers (projectleider)