Gera Nagelhout is per 6 december benoemd tot bijzonder hoogleraar Gezondheid en Welzijn van Mensen met een lagere sociaaleconomische positie aan de Universiteit Maastricht. De leerstoel is verbonden aan de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht en onderzoeksschool CAPHRI en wordt ingesteld namens onderzoeksinstituut IVO.

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Mensen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP), zoals mensen met een lager inkomen of een lager opleidingsniveau, leven vaak minder gezond dan mensen met een hogere SEP. Zowel volwassenen als kinderen met een lage SEP hebben vaker overgewicht. Ook beginnen kinderen met een lage SEP vaker met het roken van tabak, roken zij als volwassenen meer sigaretten per dag en kunnen zij minder makkelijk stoppen met roken. Hoewel alcohol- en drugsgebruik vaker voorkomt bij mensen met een hoge SEP, komt riskant gebruik en afhankelijkheid vaker voor bij mensen met een lage SEP. Zowel volwassenen als kinderen met een lage SEP hebben vaker psychische klachten, zoals angst en depressie. Sociaaleconomische verschillen in gezondheid zijn de afgelopen jaren toegenomen, wat het onderzoeken van oplossingen voor deze problematiek dringend maakt.

Samenwerking IVO en Universiteit Maastricht

Onderzoeksinstituut IVO beoogt met deze leerstoel het verwerven en verspreiden van kennis over gezondheid en welzijn bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie, het opleiden van promovendi en het bundelen van de krachten van onderzoeksinstituut IVO met de Universiteit Maastricht. In de afgelopen jaren zijn al verschillende gezamenlijke wetenschappelijke studies gestart met onderzoekers van het IVO en de Universiteit Maastricht, zoals een onderzoek naar het belonen van stoppen met roken in bedrijven en een onderzoek naar middelengebruik onder middelbare scholieren.

Loopbaan

Gera Nagelhout (1985) behaalde haar masterdiploma in de Communicatiewetenschap in 2007 met de specialisatie Gezondheidsvoorlichting en Overheidscommunicatie. Sinds 2008 werkt ze bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht. In 2012 promoveerde ze cum laude in de Gezondheidswetenschappen op een proefschrift naar de impact van rookverboden en ontving daarvoor de Volksgezondheidsprijs. Daarnaast won ze in 2017 de Europese ECL ECToH Young Professional Award.
Sinds 2017 werkt ze naast haar baan bij de Universiteit Maastricht ook voor onderzoeksinstituut IVO. Ze is hier als Chief Science Officer eindverantwoordelijk voor de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek dat door het IVO wordt uitgevoerd. In het verleden werkte ze voor het IQ Scientific Institute for Quality of Healthcare van de Radboud Universiteit Nijmegen, STIVORO, de Alliantie Nederland Rookvrij en de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Ze heeft ruim 70 internationale en nationale wetenschappelijke publicaties op haar naam staan en is associate editor voor de internationale wetenschappelijke tijdschriften Addiction en Tobacco Regulatory Science.