Stoppen met roken lukt beter als je daarvoor een beloning krijgt. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen. Onderzoeksinstituut IVO en de UM onderzoeken de komende vier jaar hoe zo veel mogelijk werknemers met lage sociaaleconomische status (SES) en werkgevers kunnen worden bereikt met de stoppen-met-roken training in combinatie met beloningen.

Uit het eerdere onderzoek blijkt deze aanpak ook te werken bij werknemers met een lage SES; een groep die anders moeilijk te bereiken is. Werknemers konden door te stoppen met roken een totaalbedrag van 350 euro verdienen. In totaal volgden tot nu toe ruim 300 werknemers van 31 bedrijven en instellingen de stoppen-met-rokentraining in combinatie met het beloningen traject.

300 bedrijven

Onderzoeksinstituut IVO en de UM onderzoeken de komende vier jaar hoe zo veel mogelijk werknemers met lage SES en werkgevers kunnen bereiken met de stoppen-met-roken training in combinatie met beloningen. Het doel is dat minimaal 300 Nederlandse bedrijven of instellingen worden benaderd om het programma aan hun werknemers aan te bieden. Hiervoor ontwikkelen we een strategie om werkgevers te stimuleren de training inclusief beloningen aan te laten bieden aan hun werknemers. Tegelijkertijd ontwikkelen we ook een strategie die gericht is op het overtuigen van werknemers met lage SES om aan de training deel te nemen. De effectiviteit van de ontwikkelde strategieën wordt tijdens het project geëvalueerd.

Interviews met werknemers en werkgevers

Het IVO trapt het project af door het komende half jaar werknemers met een lage SES en werkgevers te interviewen. Via deze interviews doen we een eerste inventarisatie naar belemmerende en bevorderende factoren voor het aanbieden van of deelnemen aan de stoppen met roken training inclusief beloningen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Gera Nagelhout, Chief Science Officer, nagelhout@ivo.nl, 06 11 83 68 24.