Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk om hun medewerkers te steunen bij het behalen van een gezonde leefstijl en bieden daarom trainingen aan om te stoppen met roken. Maar uit onderzoek van Universiteit Maastricht en Onderzoeksinstituut IVO blijkt dat het aantal rokende medewerkers dat zich aanmeldt voor zo’n stoppen-met-rokentraining op de werkplek vaak lager is dan verwacht. Om werkgevers te helpen om hun medewerkers op een persoonlijke manier te enthousiasmeren voor een stoppen-met-rokentraining ontwikkelen Universiteit Maastricht, IVO en samenwerkingspartners in het kader van het ZonMw-onderzoeksproject ‘Samen Sterker Stoppen’ een training voor werkgevers.

Persoonlijke benadering

Werkgevers hebben zelf een goed idee waardoor het komt dat relatief weinig medewerkers zich aanmelden voor een stoppen-met-rokentraining: ze gebruiken niet altijd een effectieve communicatiestrategie. Ze maken namelijk voornamelijk gebruik van passieve communicatiemiddelen zoals digitale nieuwsbrieven en een bericht op intranet. Hierdoor bereiken ze echter sommige medewerkers minder goed, zoals praktisch geschoolde medewerkers die niet achter een computer werken.
Een effectievere manier om medewerkers te bereiken en enthousiast te maken voor een stoppen-met-rokentraining is volgens werkgevers zelf door medewerkers persoonlijk te benaderen en het gesprek aan te gaan. Maar sommige werkgevers vinden stoppen met roken een moeilijk gespreksonderwerp. Want hoe begin je zo’n gesprek, hoe stel je de juiste vragen en hoe houd je het positief?

Communicatietraining

Universiteit Maastricht, het IVO en samenwerkingspartners willen met een communicatietraining werkgevers helpen om hun medewerkers op een persoonlijke manier te enthousiasmeren voor een stoppen-met-rokentraining. Hierbij worden zij ondersteund door een panel van experts op het gebied van gezondheidsbevordering, stoppen met roken, communicatie, arbodeskundigen, werkgevers en (ex)rokende werknemers.

Voor wie?

De training is bedoeld voor leidinggevenden, HR- of P&O functionarissen, en andere personen in een leidinggevende rol die een stoppen-met-rokentraining onder hun collega’s willen promoten. De communicatietraining zal bestaan uit enkele live online sessies waarin deelnemers een actieve rol hebben en de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Daarnaast blijven onderdelen van de training permanent beschikbaar op www.samensterkerstoppen.nl.

Interesse of op de hoogte blijven?

Ben je geïnteresseerd om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van de training of wil je op de hoogte gehouden worden zodra de inschrijving voor de training open gaat? Stuur dan een e-mail naar catch@maastrichtuniversity.nl.