Ervaringsdeskundigen met een crimineel verleden en jonge cliënten met crimineel gedrag herkennen zich in elkaar. Dat zorgt ervoor dat de ervaringsdeskundige een empathische en niet-oordelende houding heeft, en dat de cliënt de ervaringsdeskundige ziet als een rolmodel dat hoop biedt. Dat blijkt uit het proefschrift van Margriet Lenkens over de inzet van ervaringsdeskundige ondersteuning voor jonge mensen die crimineel gedrag vertonen dat zij op dinsdag 26 april bij het Erasmus MC verdedigde.

Uit de interviews en uitgebreide literatuurstudie blijkt dat ervaringsdeskundigen meer van zichzelf delen dan professionals. Daarnaast vinden zij het belangrijk om een gelijkwaardig en oprecht contact met de cliënt te hebben. Hierdoor kan er sneller of makkelijker een vertrouwensband ontstaan. Daarbij begrijpen ervaringsdeskundigen goed dat het stoppen met criminaliteit lastig is, en met vallen en opstaan verloopt.

Meer weten over de bevindingen, suggesties voor vervolgonderzoek en de lessen voor de praktijk?
Bekijk morethanamirror.nl, of laat je e-mailadres achter om een digitaal exemplaar van het proefschrift te ontvangen.
De verdediging terugkijken kan hieronder.

Over het onderzoek
Dit promotieonderzoek “Meer dan een spiegel: Mechanismen van ervaringsdeskundige ondersteuning voor jonge mensen met crimineel gedrag” is mogelijk gemaakt door een Erasmus University Research Excellence Initiative subsidie en is een samenwerking tussen de Erasmus Universiteit Rotterdam, Onderzoeksinstituut IVO en het Erasmus MC.