Bemoeizorg voor verslaafden: oude wijn in nieuwe zakken?
Datum: donderdag 16 november 2006 van 14.30 tot 17.00 uur


 


Sprekers:


Diana Roeg (Universiteit van Tilburg, IVO)


Peter Doedens (Mondriaan Zorggroep)


Gerard Lohuis (GGZ Groningen)


 


workshop:


Mainline Amsterdam


 


Voorzitter:


Dike van de Mheen (IVO)


 


Bemoeizorg ? wie heeft er nog niet van gehoord? Mensen met lichamelijke, psychiatrische, sociale en/of verslavings-problemen hebben hulp nodig, maar zullen er zelf niet altijd om vragen. Bemoeizorg is juist voor deze mensen in het leven geroepen. In het laatste IVO-seminar van 2006 wordt ingezoomd op bemoeizorg voor verslaafden. Deze middag zullen drie sprekers hun licht laten schijnen over het fenomeen. Wat is het eigenlijk en hoe doe je dat, bemoeizorgen?

De eerste spreker is Diana Roeg, die voor haar proefschrift (voor de Universiteit van Tilburg) onderzoek doet naar bemoeizorg voor verslaafden. Zij heeft tientallen bemoeizorg-programma’s in haar onderzoek betrokken, om vragen als “Wat zijn de belangrijkste kenmerken (organisatorisch, inhoudelijk) van bemoeizorg?? en ?Hoe zijn de programma’s in Nederland vormgegeven?? te beantwoorden. Op het seminar zal zij vertellen over de geschiedenis van bemoeizorg en ingaan op een aantal resultaten van haar onderzoek.

Daarna komt Peter Doedens aan het woord. Hij is intaker bij Mondriaan Zorggroep (Limburg), en tevens auteur van de “Handreiking Bemoeizorg” (Resultaten Scoren). Vanuit onderzoek en praktijk zal hij ingaan op de handreiking.

Net voor de pauze zal Mainline een ‘mini-workshop’ geven: Contactleggen, hoe doe je dat? De veldwerkers van Mainline zijn geen hulpverleners van de verslavingszorg, maar wel specialisten in contactlegging met gebruikers en verslaafden.

Dan is het woord aan Gerard Lohuis , spv’er bij GGZ Groningen. Hij zal spreken over het Groningse bemoeizorg-model, dat wil zeggen met een front- en backoffice. Maar ook staat hij stil bij de betekenis van bemoeizorg: wat doen we eigenlijk?Na de inleidingen is er voldoende ruimte voor vragen en discussie.