Mannen die te veel alcohol drinken doen er goed aan de test op www.drinktest.nl in te vullen. Dit stelt het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ. In opdracht van het NIGZ deed het IVO (Instituut voor Onderzoek naar leefwijzen en verslaving) in Rotterdam onderzoek naar het effect van de test in vergelijking met het lezen van een informatiebrochure.
Uit de resultaten blijkt dat van de mannelijke bezoekers van de internetsite die teveel drinken na een maand 42,2% niet meer teveel drinkt. Bij 30,5% van de lezers van de informatiebrochure is dit ook het geval, maar het percentage bij de internetbezoekers ligt significant hoger. Na zes maanden is deze positieve trend nog steeds zichtbaar.


 


Sinds 1 november jl. staat een nieuwe, verbeterde versie van de Drinktest op www.drinktest.nl. In verhouding tot de oorspronkelijke test, die in 2002 werd gelanceerd, is de nieuwe test uitgebreider, meer op maat en gebruiksvriendelijker. Er wordt meer gebruik gemaakt van tussentijdse adviezen. En in tegenstelling tot de eerste versie krijgen matige drinkers nu ook adviezen over het onderwerp alcohol in het verkeer. Daarnaast is de test nu ook meer toegesneden op mannelijke drinkers. Onderzoek naar de vorige versie gaf aan dat de test effectief was bij vrouwelijke internetbezoekers en nog niet bij mannen.


 


Laboratoriumonderzoek
Het IVO onderzocht de verbeterde Drinktest in het gedragslaboratorium van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Aan het onderzoek deden alleen mannelijke drinkers mee.
Tijdens het onderzoek hebben 450 mannen in geluidsdichte kamers gedurende twintig minuten informatie over alcohol gehad. Allen waren vooraf gescreend op hun alcoholgebruik. Als criterium voor deelname aan het onderzoek gold dat hun weektotaal wat betreft alcoholhoudende drank voorafgaand aan het onderzoek doorgaans 21 of meer glazen bedroeg. Of dronken zij regelmatig bij een drinkgelegenheid meer dan vijf glazen alcohol (het zgn. ?binge-drinken?). Ook een combinatie van beide drinkpatronen was mogelijk. Van de 450 mannen vulden 230 mannen de Drinktest in en hebben 220 een uitgebreide informatiefolder gelezen. Na afloop vulden zij vragenlijsten in. Ook na Ì©Ì©n en na zes maanden werden vragenlijsten ingevuld.
Uit de resultaten blijkt dat van elke acht ÌÊ negen mannen die de Drinktest invullen, er Ì©Ì©n na een maand stopt met teveel drinken.


 


Bijna een miljoen bezoekers
Sinds de start van
www.drinktest.nl in december 2002 in het kader van de alcoholcampagne ?Drank maakt meer kapot dan je lief is? hebben 975.000 mensen de test via het internet gemaakt. Met de onderzoeksresultaten van de vernieuwde test en het enorme bereik hoopt de campagne een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het matigen van het alcoholgebruik in Nederland.
De alcoholcampagne, inclusief de Drinktest zal vanaf 1 januari 2008 als gevolg van een besluit van het ministerie van VWS worden voortgezet door het Trimbos-instituut. Ook het huidige campagneteam wordt daar ondergebracht.


 


Dit is een NIGZ Persbericht
Woerden, 18 december 2007


 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NIGZ-Alcoholvoorlichting, Rob Bovens, programmaco̦rdinator: tel (0348) 439 848 of Annemarie Huiberts, onderzoeker: tel (0348) 439 896.