Op de IC liggen voornamelijk mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond die de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn, zo verklaarde het hoofd van de IC-afdeling van VU Medisch Centrum dit weekend in een podcast. Maandag bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat het coronavirus harder toeslaat in sociaaleconomische zwakkere wijken, waar ook veel mensen met een migratie-achtergrond wonen.

Verschillende kranten berichten over een verhitte discussie onder politici op Twitter, naar aanleiding van de podcast afgelopen weekend. De één noemt als verklaring dat mensen met een migratieachtergrond zich niet aan de regels willen houden. Terwijl de ander noemt dat er betere voorlichting nodig is in andere talen dan het Nederlands. Gaat het alleen om deze twee factoren? En wat weten we hierover eigenlijk vanuit wetenschappelijk onderzoek?

Lees het opiniestuk van prof. Maria van den Muijsenbergh (bijzonder hoogleraar gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg, Pharos en Radboudumc Nijmegen), prof. Gera Nagelhout (bijzonder hoogleraar gezondheid en welzijn bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie, onderzoeksinstituut IVO en Universiteit Maastricht), prof. Semiha Denktaş (hoogleraar psychologie en gedragsverandering, Erasmus Universiteit Rotterdam) en prof. Charles Agyemang (hoogleraar migratie en gezondheid, Amsterdam UMC) verder op nrc.nl.