“Je kan me snappen, maar je kan me nooit begrijpen.” Dit zei de 17-jarige Amit* toen onderzoeker Margriet Lenkens hem sprak in de justitiële jeugdinrichting waar hij al een tijdje verbleef. Ze hadden het over dingen waar hij in zijn leven tegenaan loopt, en welke ondersteuning daarbij prettig zou zijn. Voor Amit, en vele andere geïnterviewden, was het duidelijk: áls ze al hulp willen, dan in elk geval van iemand die vergelijkbare dingen heeft meegemaakt.

Voor een nieuw onderzoek zou Margriet graag spreken met jongeren/jongvolwassenen (16+) die crimineel gedrag vertonen of vertoond hebben én personen met vergelijkbare ervaringen die deze jongeren ondersteunen (of ondersteund hebben). Zo wil zij meer zicht krijgen op wat er precies gebeurt in dit contact en hoe dit bijdraagt aan het welzijn van de jongere/jongvolwassene.

Hiervoor is zij op zoek naar organisaties, projecten en instellingen die gebruik maken van dergelijke ervaringskennis/-deskundigheid bij de individuele ondersteuning van jongeren met crimineel gedrag. Als dank voor deelname krijgen geïnterviewden een beloning van 20 euro.

Contact

Ben je zelf werkzaam bij een dergelijk project of ken je zulke projecten? Laat het dan weten via lenkens@ivo.nl. Deze oproep delen met je eigen netwerk wordt ook zeer gewaardeerd!