Auteurs: Gera Nagelhout, Latifa Abidi, Julia van Koeveringe, Hans Bosma, Nikita Poole, Jessica Alleva, Mareike Smolka, Brigitte van Lierop

Wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt om antwoorden te vinden op belangrijke vragen. Maar zolang we bepaalde groepen uitsluiten in ons onderzoek kunnen we niet garanderen dat onze antwoorden van toepassing zijn op alle groepen in de samenleving. Daarom is inclusief onderzoek belangrijk om de kwaliteit en de maatschappelijke relevantie van ons onderzoek te vergroten.

Project met financiering van D&I office

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (Latifa Abidi, Julia van Koeveringe, Hans Bosma, Mareike Smolka, Jessica Alleva), Maastricht voor iedereen (Brigitte van Lierop) en Onderzoeksinstituut IVO (Gera Nagelhout, Nikita Poole) vormden een projectteam en ontvingen financiering van het UM Diversity & Inclusivity-bureau om inclusieve onderzoekspraktijken, barrières en behoeften onder onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht te onderzoeken. Ze voerden interviews, een enquête onder UM-onderzoekers, organiseerden een webinar, maakten een factsheet over de onderzoeksresultaten en een video over het belang van inclusief onderzoek.

Enquête onder universitair personeel

De meeste onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht die de enquête invulden (n=149), meldden dat ze probeerden inclusief te zijn in hun onderzoek. De antwoorden op de open vragen onthulden tegelijkertijd een onzekerheid van respondenten over hoe ze meer inclusief konden zijn in onderzoek. De meesten begrepen de relevantie en het belang van inclusief onderzoek, maar gaven aan dat ze meer ondersteuning nodig hadden (bijvoorbeeld tijd, geld, netwerk) om dit te doen. Op basis van de onderzoeksresultaten beveelt het projectteam trainingen aan in het ontwerpen en uitvoeren van meer inclusief onderzoek voor studenten en onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Daarnaast moeten onderzoeksleiders en besluitvormers aan de universiteit ondersteuning bieden en beleid ontwerpen om inclusief onderzoek te stimuleren. De factsheet met de onderzoeksresultaten kunt u hieronder downloaden.

Video over inclusief onderzoek

Snel een overzicht krijgen van wat inclusief onderzoek is en waarom het ertoe doet? Bekijk deze korte video die is gemaakt door het projectteam:

Workshop Inclusief onderzoek

Wil je ook getraind worden in het ontwerpen van meer inclusief onderzoek? Neem dan contact op met Gera Nagelhout voor meer informatie en mogelijkheden:
nagelhout@ivo.nl of 06 11 83 68 24.