Auteurs: Irene Schoonbeek (Breuer&Intraval), Simone ’t Hooft (IVO), Lisan Jansen Lorkeers (IVO), Maurits Sijtstra (Breuer&Intraval), Annelies Kruize (Breuer&Intraval) en Elske Wits (IVO)

Alcoholgebruik kan leiden tot een toename van gokken. Onder invloed van alcohol nemen gokkers bijvoorbeeld eerder het besluit opnieuw te gokken en kunnen ze vaker en risicovoller gaan spelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Breuer&Intraval en het IVO gezamenlijk uitvoerden in opdracht van het ministerie van VWS.

Het onderzoek (uitgevoerd in het najaar van 2020) is een verkenning van de aard en omvang van (onwenselijke) gevolgen van de combinatie van gokken en alcoholgebruik. Daarnaast is gekeken naar de effectiviteit van het bestaande preventiebeleid van kansspellocaties en mogelijke verbetering van het preventiebeleid. De bevindingen zijn verkregen door literatuurstudie, analyse van registratiegegevens en interviews met verschillende betrokken partijen en ervaringsdeskundigen. Het onderzoek richtte zich op de landbased (en dus niet online) sector van kansspelen in Nederland, waaronder locaties als casino’s, speelhallen en horecagelegenheden met gokkasten.