Auteurs: Christina Dziewanska-Stringer, Helene Beaujet, Selma Stearns, Romen Rivero Cabrera, Petra van Nierop, Priya Shah, Patricia Sanchez-Villacanas Cabrera, Katherine Morley, Sarah Parkinson, Lucy Hocking, Fook Nederveen, Shann Hulme, Hamish Evans. Adviseurs: Nikita Poole, Barbara van Straaten, Gera Nagelhout, Vincent Delhomme, Sara Hitchman, Ute Mons.

Onderzoeksinstituut IVO heeft meegewerkt aan een officiële evaluatie van (naleving van) wetgeving over rookvrije omgevingen en tabaksmarketing in de Europese Unie. Deze evaluatie werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie (DG Sante) en werd geleid door de Europese adviesbureaus ICF en RAND Europe.

De naleving van nationale regels over rookvrije omgevingen en reclame voor tabaks- en aanverwante producten bleek over het algemeen hoog. Toch waren er elementen die nadere bestudering en mogelijk een aanscherping van de huidige Europese en nationale wetgeving vereisen. Zo is nog niet in alle wetgeving rekening gehouden met relatief ‘nieuwe’ ontwikkelingen, zoals het reguleren van e-sigaretten, verhitte tabaksproducten en tabaksmarketing op sociale media. De resultaten en aanbevelingen uit deze evaluatie worden door de Europese Commissie gebruikt om in de toekomst Europese regelgeving en aanbevelingen over rookvrije omgevingen en tabaksmarketing aan te passen.

Het rapport is geschreven in het Engels en vindt u hier: