Titel: Swingers en hepatitis B


Ondertitel: Onderzoek naar seksueel risicogedrag van swingers en kansen voor hepatitis B-preventie


Tekst: Agnes van der Poel en Brigitte Boon


Werkterrein: Overig


Publicatiedatum: maart 2007


Opdrachtgever: GGD Nederland


ISBN: 978-90-74234-60-3


Download: klik hier voor het rapport in pdf


 


(gedrukte exemplaren van het rapport zijn nog te bestellen bij ons secretariaat)


 Swingen?


Swingers zijn heterostellen die erotische contacten hebben met andere heterostellen. Swingen gebeurt veelal thuis of in parenclubs. Veel swingers komen met elkaar in contact via internet. Op swing-websites hebben zij een ‘profiel’ (met daarin o.a. leeftijd, wensen en eisen, foto) waarop andere swingers dan kunnen reageren.


 


Online onderzoek IVO


Eind 2006 heeft het IVO een online vragenlijstonderzoek uitgevoerd. Vier swing-organisaties (SwingersFunclub, SwingersNederland, BitweenUs en Eromatch) hebben de link naar de vragenlijst verspreid. De gegevens van 566 personen zijn geanalyseerd: 303 mannen van gemiddeld 41 jaar en 263 vrouwen van gemiddeld 36 jaar. De helft heeft een relatie van langer dan 10 jaar. Veertig procent swingt langer dan 3 jaar. Tijdens het swingen hebben swingers bijna allemaal seks met hun vaste partner ĚŠn 1 of 2 andere personen. Veel swingers (95%) hebben onveilige seks met swing-partners.


 


Hepatitis B


Van de 566 swingers is 30% volledig en 16% is gedeeltelijk gevaccineerd. Deze laatsten zijn bijna allemaal van plan de kuur af te maken. Niet-gevaccineerd is 44% en 10% weet niet of zij gevaccineerd is tegen hepatitis A of B). Niet-gevaccineerde swingers zouden het ernstig vinden als zij besmet zouden raken met hepatitis B (vooral degenen die vaker swingen); tegelijkertijd schatten zij de kans dat zij besmet raken laag in.


 


Vaccinatie-intentie


Van de 249 swingers die niet gevaccineerd zijn, is 60% (in mindere of meerdere mate) van plan zich te laten vaccineren. Hoe ernstiger swingers een besmetting zouden vinden, en hoe belangrijker zij het vinden om hun eigen gezondheid te beschermen, des te sterker is hun vaccinatie-intentie. Swingers die niet weten waar zij zich kunnen laten vaccineren, en swingers die angst hebben om herkend te worden als swinger, vinden het moeilijker om zich te laten vaccineren. Swingers spreken de voorkeur uit voor vaccinatie bij de plaatselijke GGD of de eigen huisarts. Anonimiteit zou geboden kunnen worden door swingers de mogelijkheid te bieden direct via internet een vaccinatie-afspraak te laten maken.