Een mixed method onderzoek naar syndemische kwetsbaarheid in Leiden en Den Haag

Gezondheids- en sociale problemen gaan vaak hand in hand en versterken elkaar. In wijken waar bewoners zorgen hebben over inkomen, wonen en werk, bestaat een hoger risico op slechte gezondheid. Wat vervolgens leidt tot meer stress en nieuwe gezondheidsproblemen. Dit patroon van clustering van meerdere gezondheidsproblemen en sociale problemen wordt ook wel ‘syndemics’ genoemd.

De omgeving waarin mensen wonen en opgroeien kan een belangrijke rol spelen. Zo laat eerder onderzoek zien dat (structurele) factoren buiten het individu vaak zorgen voor een vergrote syndemische kwetsbaarheid. Voor ons huidige onderzoek kijken we naar welke syndemische kwetsbaarheid voorkomt in de wijken Moerwijk, Den Haag, en de Stevenshof, Leiden. De wijken en burgers zelf staan centraal in dit onderzoek. Een update vanuit de wijken.

De Stevenshof

Begin dit jaar zijn we in de Stevenshof begonnen met het interviewen van bewoners en professionals die werken met gezinnen of onderdeel uit maken van een gezin in de wijk. Hier zijn we mee verder gegaan en we hebben al veel informatie over gestapelde problemen bij gezinnen in de wijk kunnen verzamelen. Ook zijn we verder aangesloten bij activiteiten en organisaties in de wijk en voerden we gesprekken met bewoners.

Verder kwamen we met een klein groepje professionals samen om verder na te denken over de data die we al verzamelden. Ook hielden we een tweede netwerkbijeenkomst met veel verschillende professionals uit de wijk. Met behulp van deze samenwerkingen proberen we ook een beeld te vormen van welke organisaties zich in de wijk bevinden, hoe beleid wordt vertaald naar de werkzaamheden in de wijk en hoe organisaties onderling zijn verbonden.

Een volgende stap in ons onderzoek zou zijn om te prioriteren op welke problemen we het onderzoek richten. Onze wens is om dit samen te beslissen met bewoners, professionals en de gemeente.

Moerwijk

In Moerwijk zijn we het afgelopen jaar bezig geweest met de stapeling van problemen die leiden tot gezondheidsachterstanden voor alleenstaande ouders in kaart te brengen. We hebben de eerste resultaten gepresenteerd op een bijeenkomst afgelopen juni op de Da Vinci School in Moerwijk. De bijeenkomst is getekend door tekenaars van Buro Brand (zie hieronder). En vastgelegd in een mooi verslag.

De komende tijd gaan we verder aan de slag samen met de wijkonderzoekers. Met behulp van een ‘Theory of Change’ gaan we stapje voor stapje werken aan verandering. We zullen daar komend jaar ook andere partijen bij betrekken om samen te leren, en te werken aan onze verander doelen.

We gaan aan de slag door middel van Bloesem Labs: Met verschillende partijen werken aan blijvende en structurele verandering. We kijken uit naar deze volgende fase van het onderzoek!

Meer weten over dit project? Bekijk onze projectpagina.

Wil je automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief met het laatste nieuws, blogs, publicaties en agenda. Bekijk nieuwsbrief #1 (april 2024).

Aanmelden

* verplicht veld

Intuit Mailchimp