Natuurlijk kun je wel begrijpen dat het niet fijn is om vast te zitten. “Maar het lege gevoel als die celdeur dichtgaat, het gevoel als je die bewakers bij je deur hoort, dat kan je niet voelen of begrijpen.” De ervaringsdeskundige is in opkomst binnen de forensische zorg, maar wat brengt deze eigenlijk in het contact met cliënten? Empathie, hoop, menselijkheid? En is wat ervaringsdeskundigen doen wel zo uniek? Of kunnen hulpverleners dezelfde dingen doen? Voor het Festival Forensische Zorg maakte IVO-onderzoeker Margriet Lenkens hierover een podcast.
Luister de podcast
Ervaringsdeskundigen als voorbeeld
In deze podcast, een samenwerking met het ervaringsdeskundigenplatform van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP), deelt onderzoeker Margriet Lenkens de resultaten van haar onderzoek waarin ze zeventien ervaringsdeskundigen interviewde over hun ondersteuning aan jonge mensen met crimineel gedrag. Ze gaat in gesprek met ervaringsdeskundige en onderzoeker Leonard van der Kolk en een cliënt over wat deze resultaten betekenen voor de praktijk. Over wat nu écht de belangrijkste overeenkomst is tussen cliënten en voormalig cliënten, waarom openheid tot een menselijker relatie kan leiden en hoe ervaringsdeskundigen een voorbeeld kunnen zijn voor hulpverleners zonder strafblad.
Meer weten over dit onderzoek?
Lees dan het artikel ‘I (really) know what you mean’. Mechanisms of experiential peer support for young people with criminal behavior: a qualitative study.
Verder luisteren?
In Podcast31 koppelen kennis- en netwerkorganisatie Platform31 en onderzoeksinstituut IVO beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering praten we met experts en ervaringsdeskundigen over actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders in stad en regio direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.