Allemaal willen we een gezonde omgeving. Geen verontreinigende uitstoot, een bodem vol leven en vitale ecosystemen. Maar ons landschap verandert ingrijpend. Door de klimaatcrisis, en door hoe wij ermee omgaan. Wat doet dat met ons? In deze special van Podcast31 ‘Platteland klimaatbestendig’ kijken we vanuit de psyche van de mens naar het veranderende klimaat. Daar waar de pijn als eerste gevoeld wordt: in het landelijk gebied.

In deze Podcast31 gaat podcastmaker Dore van Duivenbode in gesprek met:

  • Martine Veenman, PhD kandidaat planetaire gezondheid aan de Universiteit van Maastricht en een van kartrekkers van onderzoeksproject MANTRA, waarin wetenschappers, maatschappelijke en publieke organisaties kijken naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland.
  • Klimaatpsycholoog Christof Absoel.
  • Bert Visser, betrokken bij Herenboeren in Boekel en de klimaatburgemeester van gemeente Gemert-Bakel.

Heb je interesse om mogelijk als lokale partij betrokken te zijn bij het MANTRA-project? Stuur dan een email naar de volgende onderzoekers:
su-mia.akin@maastrichtuniversity.nl of alette.opperhuizen@wur.nl.

Luister naar de podcast

Gezondheidseffecten van klimaatverandering op het platteland (MANTRA)

Op het platteland zijn grote veranderingen gaande door klimaatverandering en door de maatregelen die nodig zijn om daarmee om te gaan (klimaatadaptatie). Wetenschappers gaan samen met maatschappelijke en publieke organisaties in een groot onderzoeksproject, MANTRA, onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van klimaatadaptatie op het platteland.
Lees meer