Het beeldscherm, waaronder tablets, PC, laptops en mobiele telefoon, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De digitale media leveren onmiskenbaar enorme voordelen op en we kunnen er ook niet meer buiten. Excessief gebruik kan gepaard gaan met gezondheidsrisico’s. Daarom is het goed om als kinder- en jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen (maar ook andere artsen/professionals) mogelijk somatische gevolgen van overmatig beeldscherm gebruik bij kinderen op een rijtje te zetten. Op die manier is een weloverwogen standpunt in te nemen bij voorlichting aan ouders voor leeftijdsadequaat adviezen.

In deze factsheet staan meetbare gezondheidseffecten waaronder: algemene ontwikkeling, overgewicht, slechtziendheid en motorische gevolgen. Daarbij bespreken we de samenhang met excessief mediagebruik, wat overigens geen eenduidig begrip is.

Deze factsheet komt voort uit een samenwerking tussen de beroepsorganisaties van kinderartsen (NVK), jeugdartsen (AJN) en verpleegkundigen (V&VN) en is samengesteld met medewerking van onderzoekers en professionals van Erasmus MC, HNN, IVO, TNO, NCJ, NJi en Amsterdam UMC (VU).