Resultaat
Situaties en behoeften van sekswerkers rond de sluiting van de Utrechtse tippelzone

Achtergrond
In het Utrechtse coalitieakkoord is afgesproken dat de tippelzone aan de Europalaan per 1 juli 2021 wordt gesloten. Leidend in het coalitieakkoord is de vraag wat er nodig is om de huidige sekswerkers een zo goed mogelijk perspectief te bieden na de sluiting van de tippelzone.

De gemeente Utrecht heeft ter ondersteuning van hun aanpak behoefte aan een onderzoek waarin het perspectief van de sekswerkers centraal staat. De gemeente wil weten hoe het sekswerkers op de tippelzone in de periode voor en na de sluiting vergaat en hun behoeften zo volledig mogelijk in beeld brengen. De gemeente wil op deze manier meer zicht krijgen op de aansluiting van hun aanpak op de behoeften van de sekswerkers en hoe zij hun aanpak eventueel kunnen verbeteren.

Doelstelling
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te geven in de situatie en behoeften van sekswerkers op de tippelzone voor en na de sluiting van de tippelzone. Centraal in de onderzoeksaanpak staan kwalitatieve interviews met sekswerkers.

Opzet
Het onderzoek betreft een kwalitatief onderzoek met een herhaalde meting. We interviewen zoveel mogelijk van de 48 sekswerkers met een actieve vergunning voor het werken op de tippelzone kort voor de sluiting van de tippelzone (mei – juni) en na de sluiting van de tippelzone (september – oktober). We voeren kwalitatieve analyses uit met behulp van thematische analyse.

Looptijd
April 2021 – december 2021

Financier
Gemeente Utrecht

Onderzoeksteam
Simone ’t Hooft (Platform31/IVO)
Thomas Martinelli (IVO)
Gera Nagelhout (IVO)