Achtergrond
Roken concentreert zich in groepen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP). Hoewel vrijwel al deze rokers liever niet roken, slagen ze er vaak niet in om te stoppen. Er zijn veel verschillende factoren die het voor rokers met een lagere SEP extra moeilijk maken om te stoppen met roken. In Nederland zijn de laatste jaren diverse veelbelovende stoppen-met-rokeninterventies ontwikkeld specifiek voor mensen met een lagere SEP. Een compleet overzicht van goede Nederlandse stoppen-met-roken interventies voor mensen met lagere SEP en hun werkzame elementen is er echter nog niet.

Doelstelling
Doel van het project is het creëren van een overzicht van veelbelovende Nederlandse stoppen-met-roken interventies die goed werken voor mensen met lagere sociaaleconomische positie (SEP), hun werkzame elementen, en (te verwachten) barrières en succesfactoren voor implementatie.

Opzet
We starten met een inventarisatie via een online vragenlijst onder experts. Vervolgens selecteren we tien goede voorbeeldinterventies, vatten de bestaande literatuur hierover samen en interviewen de ontwikkelaars of eigenaren. We voeren een aanvullend, verkennend literatuuronderzoek uit.

Looptijd
Juni 2020 – september 2020

Resultaten
Download het rapport (Pdf)
Download de factsheet (Pdf)

Financiers
FNO
Gezondheidsfonden voor rookvrij
Pharos

Projectteam
Dr. Tessa Magnée (Onderzoeksinstituut IVO)
Prof. dr. Gera Nagelhout ( Onderzoeksinstituut IVO)
Dr. Sigrid Troelstra (Trimbos-instituut)
Dr. Janneke Harting (Amsterdam UMC)
Emma Koopman (Trimbos-instituut)
Dr. Esther Croes (Trimbos-instituut)