Mannen en vrouwen ervaren verschillende drijfveren en obstakels rondom stoppen met roken. Voor onderzoekers en zorgverleners is het belangrijk dat we hier aandacht voor hebben om bestaande ongelijkheden in roken en stoppen met roken aan te pakken. Maar wat zijn deze verschillen precies? En hoe kunnen we ze aanpakken?
In een online symposium (Engelstalig) werd je bijgepraat over de laatste stand van zaken in de wetenschap met betrekking tot sekse- en genderverschillen in stoppen met roken en tabaksontmoediging, zoals verschillen in de bevorderende en belemmerende factoren voor stoppen met roken en de effectiviteit van populatie-interventies.
Sprekers
- Prof. dr. Gera Nagelhout (Onderzoeksinstituut IVO en Universiteit Maastricht) vertelt over het lopende onderzoek ‘Genderverschillen in effecten van tabaksbeleid‘.
- Dr. Hedwig Vos (Universiteit Leiden) schreef een paper over ‘Geslachtsverschillen binnen de barrières voor stoppen met roken’. Daarnaast laat zij een (emotioneel) interview met een patiënte zien over hoe moeilijk het voor vrouwen kan zijn om te stoppen met roken.
- Nikita Poole, MSc (Onderzoeksinstituut IVO en Universiteit Maastricht) presenteert de bevindingen van het onderzoek ‘Hoe beïnvloeden gender, leeftijd en opleidingsniveau de potentiële impact van nationale mediacampagnes om te stoppen met roken?’
- Dr. Rachel O’Donnell (University of Stirling) vertelt over ‘Verschuivende rollen en verwachtingen: de noodzaak om vaders beter te betrekken bij interventies in een rookvrij huis’.
- Dr. MacKenzie Peltier (Yale University) gaat in op het tabaksgebruik bij vrouwen en de rol van hormonen en de menopauze.