Door Nienke de Wit

Waar Stoptober vandaag landelijk is begonnen, zijn ze in de wijk Escamp in Den Haag alweer een tijd bezig om mensen te motiveren om te stoppen met roken. Zeynep en Feroz van Indigo zetten hun netwerk in om voornamelijk mensen met een migratieachtergrond en een lage sociaaleconomische status te betrekken bij de Wijkchallenge in Den Haag. Een groep die volgens beiden slecht bereikt wordt door hulpverlening en waar net dat beetje extra energie voor nodig is om hen te blijven motiveren bij dit soort interventies.

Een week geleden was ik bij een startbijeenkomst in de moskee. Een scherm met de presentatie hing achterin de grote bezoekersruimte, met een twintigtal stoelen ervoor. Koffie en thee stonden klaar en een voor een kwamen de geïnteresseerden de zaal inlopen. Het viel mij op dat het vooral oudere mannen waren met een Hindoestaanse of Turkse achtergrond. Er werden grapjes gemaakt over roken. “We gaan toch allemaal een keer dood” en “De zorgverzekeraar moet ook wat verdienen”. Dit veranderde al snel toen de voorlichting begon, die op een informele en persoonlijke manier gepresenteerd werd. Er was ruimte voor een gesprek tussen de deelnemers en de grapjes vloeiden al snel over in meer serieuzere discussies. Gezondheid, familie, geld. Er waren genoeg redenen om te stoppen, maar het was zo lastig. Na afloop vroeg Feroz of er iemand was die niet mee wilde doen aan de Wijkchallenge. Niemand stak zijn hand op.

Volgens Feroz en Zeynep is een persoonlijke benadering in een informele setting die al bekend is voor mensen een van de krachten van de Wijkchallenge. Je gaat naar mensen toe in plaats van dat zij naar jou toe moeten komen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de culturele achtergrond van de deelnemers. Volgens Feroz loopt het in de hulpverlening vaak stroef, juist doordat er een culturele kloof is tussen hulpverlener en cliënt. In een laagdrempelige setting als de moskee, waar mensen soms al elke dag komen, is de stap een stuk sneller gemaakt. Daarnaast is er vertrouwen en een band.

De aankomende weken zal ik als onderzoeker van het IVO zowel professionals als deelnemers interviewen die meedoen aan de Wijkchallenge in Den Haag om te evalueren hoe deze aanpak kan werken in lage SES-wijken. Via o.a. de moskee, huisarts, POH en buurtcentra worden mensen geworven om mee te doen met de challenge. Oorspronkelijk een challenge tegen het roken en de deelnemers in Utrecht, maar daarnaast ook een challenge voor professionals om genoeg mensen te werven, voor de groep om samen te stoppen en voor de deelnemers een challenge met zichzelf.

Benieuwd hoe de Wijkchallenge in de wijk Hoograven in Utrecht verloopt? Lees dan de blog van mijn collega Pamela Lucas.