De tabakslobby heeft via de VVD toch invloed kunnen uitoefenen op de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord. Dat concluderen journalisten van The Investigative Desk in een verhaal gepubliceerd door Follow The Money. De onderhandelingen over het Preventieakkoord waren nadrukkelijk zo opgezet dat de belangen van de tabaksindustrie en de tabaksverkopers hierop geen invloed zouden hebben. In de uitzending van Dit is de Dag van maandag 24 augustus reageert Gera Nagelhout namens het IVO op dit nieuws.

In de uitzending vraagt presentator Tijs van den Brink aan longarts Wanda de Kanter en aan Gera Nagelhout van onderzoeksinstituut IVO of het Preventieakkoord nu opengebroken moet worden. De Kanter vindt van wel en Nagelhout pleit voor heldere regels over wie precies mag meepraten over de inhoud van het Preventieakkoord: “Er moeten duidelijker richtlijnen komen. Wat er nu in het internationale verdrag FCTC staat, is heel erg vaag. De industrie mag geen invloed uitoefenen op het beleid, maar wat is dan precies industrie? Iemand die ondernemer is in Nederland en ook sigaretten verkoopt: is diegene dan industrie of niet?”

Samenwerking IVO en The Investigate Desk

Het nieuws van The Investigative Desk komt voort uit een gezamenlijk onderzoek met het IVO naar de reacties van de tabaksindustrie op gepland tabaksontmoedigingsbeleid. Samen wordt gekeken welke argumenten en strategieën de tabaksindustrie en haar frontgroepen gebruiken. Het IVO zorgt voor de wetenschappelijke analyse en onderzoekt ook welke mogelijke adequate reacties de Nederlandse overheid en gezondheidsfondsen hierop kunnen bieden.

Verzet tegen Preventieakkoord

Onderzoeksinstituut IVO concludeerde begin 2019 al op basis van internationaal onderzoek dat de tabaksindustrie de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord weleens actief zou kunnen tegenwerken. Bekijk de factsheet Tobacco control policy and industry influence.