Tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) wordt het onderzoeksproject Wijkchallenge Stoppen met Roken uitgelicht in een sessie die het Trimbos-instituut organiseert in samenwerking met onderzoeksinstituut IVO.

Dr. Gera Nagelhout licht de aanpak van de Wijkchallenge Stoppen met Roken toe als voorbeeld van een project waarin het gelukt is om laagopgeleide mensen en andere kwetsbare groepen te bereiken met een groepstraining stoppen met roken. Tijdens de presentatie worden twee vragen beantwoord:

  1. Hoe zijn laagopgeleiden en andere kwetsbare groepen te motiveren om deel te nemen aan een groepstraining stoppen met roken?
  2. Wat zijn werkzame elementen om deze groepen daadwerkelijk te laten stoppen met roken tijdens de training?

De Wijkchallenge Stoppen met Roken is onderdeel van het FNO-programma Gezonde Toekomst Dichterbij waarbinnen 46 projecten door heel Nederland zich richten op het verbeteren van de gezondheid van mensen met een lagere sociaaleconomische positie.

Handvatten

Tijdens de sessie op het congres worden handvatten gegeven om laagopgeleide mensen op respectvolle wijze te stimuleren om te stoppen met roken, waarbij met begrip voor hun situatie wordt gereageerd in plaats van te oordelen (bijvoorbeeld als zwangere vrouwen roken of als mensen geld uitgeven aan tabak ten koste van gezonde voeding). Tijdens de sessie komen ook andere aanpakken voorbij om vooral laagopgeleiden te motiveren en ondersteunen bij het stoppen met roken, zoals een app die in co-creatie met de doelgroep is ontwikkeld, het geven van financiële beloningen en het gebruik van een CO-meter. Het uiteindelijke doel van de sessie is dat iedereen naar huis gaat met een lijstje van do’s & don’ts die helpt om laagopgeleide mensen te werven voor stoppen met roken projecten en hen respectvol en succesvol te begeleiden.

Het NCVGZ-congres wordt georganiseerd op donderdag 11 april in de Jaarbeurs Utrecht. Het congresthema is Public Health Next Steps – nieuwe perspectieven op preventie en gezondheidsbevordering. Het NCVGZ-congres is al meer dan 15 jaar hét toonaangevende congres op het gebied van de publieke gezondheid in Nederland.