In Nederland heeft ruim 20 procent van alle volwassenen wel eens geblowd. Dit hoeft niet altijd problematisch te zijn. Maar wanneer kan een jointje kwaad en wanneer niet of minder? Met name de relatie van cannabisgebruik met criminele recidive is complex. In opdracht van Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) ontwikkelde Onderzoeksinstituut IVO daarom samen met onderzoeker Sylvia Lammers de Beslishulp problematisch cannabisgebruik. Deze moet reclasseringswerkers helpen bepalen of het gebruik van cannabis door een cliënt het recidiverisico verhoogt.

Gefundeerde inschatting

De invloed van cannabisgebruik op het recidiverisico is vaak indirect. Het vereist kennis en ervaring om tot een verantwoorde keuze te komen over hoe met dit gebruik om te gaan. De Beslishulp Cannabis helpt reclasseringswerkers met het maken van een gefundeerde inschatting.

Ervaringen

De Beslishulp Cannabis is door middel van een pilot getest in de praktijk. Vincent van Gogh, Novadic-Kentron, VNN en Antes deden hieraan mee en de reacties waren positief. Zo zei een van de deelnemers: “Je kan heel snel een blinde vlek hebben, dat je denkt het zal wel wat meevallen. Terwijl als je alle punten langsgaat, dan zie je ‘verrek, er zit toch meer onder dan ik dacht’.”

De Beslishulp kan in alle fasen van het reclasseringstraject worden ingezet.

Lees ook: Kan dat jointje eigenlijk kwaad?