Op donderdagmiddag 10 september vond het online symposium ‘De wijk in! Zo bereik je de kwetsbare roker’ plaats. Dit symposium werd georganiseerd door Pharos, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, FNO Zorg voor Kansen, Onderzoeksinstituut IVO en het Trimbos-instituut. Het symposium trapte af met een uitleg van prof. dr. Gera Nagelhout van Onderzoeksinstituut IVO over sociaaleconomische verschillen in roken. Ook gaf ze twee goede voorbeelden van interventies voor stoppen met roken in de wijk en op het werk.

De Wijkchallenge Samen Stoppen

We gingen de wijk in en gebruikte een hele actieve en persoonlijke aanpak om vooral rokers in een kwetsbare positie te stimuleren om mee te doen met een groepstraining stoppen met roken.

Meer weten?

De Wijkchallenge-interventie werd ontwikkeld door Indigo, Jellinek en Onderzoeksinstituut IVO en werd gefinancierd door FNO Zorg voor Kansen.

Samen Sterker Stoppen

De interventie bestaat uit groepstrainingen stoppen met roken op de werkplek in combinatie met een financiële beloning voor wie het lukt om te stoppen. Ook in dit project merken we dat een actieve en persoonlijke aanpak werkt.

Meer weten?

Download de presentatie (Pdf) van Gera Nagelhout.
Bekijk ook het online symposium ‘Incentives for Smoking Cessation’ op 21 oktober 2020.

Of kijk het symposium terug:


Samen Sterker Stoppen is een onderzoeksproject van de Universiteit Maastricht en Onderzoeksinstituut IVO en wordt gefinancierd door ZonMw.