Onderzoeker

Dr. Margot Leegwater

Over Dr. Margot Leegwater

Margot werkte tussen 2008 en 2015 als promovendus bij het Afrika-Studiecentrum. Ze deed kwalitatief onderzoek naar het verband tussen landbeleid en sociale relaties in Rwanda. Daarbij keek ze met name naar de relaties tussen de twee etnische groepen Hutu en Tutsi. Met de overstap naar Onderzoeksinstituut IVO en Platform31 verplaatste ze haar focus naar Nederlandse problematiek. Bij het doen van onderzoek naar mensen in kwetsbare posities ziet ze daarbij veel overeenkomsten. Zoals de bestaansonzekerheid en kansenongelijkheid die hun leven kenmerkt, het wantrouwen dat er vaak is naar instituties (en vaak ook naar elkaar en de onderzoeker) en het gebrek aan perspectief waardoor mensen niet (durven) handelen.  

Het doen van interviews in een onzekere en vaak (latent) gevaarlijke context, zoals het huidige Rwanda, leerde haar te onderzoeken en onderkennen vanuit welke waarden, normen, aannames en (voor)oordelen je als onderzoeker je onderzoek uitvoert. En hoe dat je respondenten, die natuurlijk zelf ook een bepaald beeld over de rol, denkbeelden en positie van de onderzoeker hebben, beïnvloedt. Met deze achtergrond gaat ze met veel plezier aan de slag met het onderzoek Wijkaanpak Stoppen met Roken. 

Margot heeft een bachelor in European Studies (Haagse Hogeschool) en een Master Culturele Antropologie (VU). In september 2015  promoveerde zij aan de VU met het proefschrift ‘Sharing Scarcity. Land access and social relations in Southeast Rwanda’.

Telefoonnummer: 06-82003963E-mailadres: leegwater@ivo.nlTwitter