Samen kom je verder
Bij Onderzoeksinstituut IVO werken we graag samen, bijvoorbeeld met universiteiten, hogescholen, gemeenten, ministeries, (verslavings)zorginstellingen, cliëntenorganisaties en maatschappelijke organisaties. Zie Over het IVO voor onze huidige samenwerkingspartners.
Neem vrijblijvend contact met ons op als u met ons wil samenwerken:
070 302 8456
secretariaat@ivo.nl
Onze werkwijze
De onderzoekers van het IVO zijn sterk in zowel kwantitatief onderzoek (de cijfers) en kwalitatief onderzoek (de verhalen achter de cijfers), als literatuuronderzoek. Enkele voorbeelden:
- Met subsidie van ZonMw voerden we een kwantitatief vragenlijstonderzoek uit onder mensen in herstel van een drugsverslaving. Dit is onderdeel van een internationaal promotieonderzoek in samenwerking met Tilburg University, University of Derby en Ghent University. Lees het Nederlandstalige artikel of het Engelstalige artikel over deze studie of bekijk onze korte video.
- Voor de gemeente Utrecht deden we een kwalitatief onderzoek naar situaties en behoeften van sekswerkers rond de sluiting van de Utrechtse tippelzone. We interviewden sekswerkers voor en na de sluiting. Lees ons rapport ‘Wanneer je Baan er niet meer is’ of de factsheet (Pdf).
- Voor Zorginstituut Nederland voerden we een systematische literatuurstudie uit over roken als risicofactor bij baarmoederhalsafwijkingen. We deden dit in samenwerking met het Radboudumc, Erasmus MC en Integraal Kankercentrum Nederland. Lees ons rapport ‘Risicofactor roken bij baarmoederhalsafwijkingen’, de factsheet of het wetenschappelijke artikel over deze studie.
Daarnaast hebben we bij het IVO ervaring met:
- mixed methods onderzoek,
- interventieontwikkeling,
- richtlijnontwikkeling,
- delphi-studies en
- beleidsanalyses.
Mensen in een kwetsbare positie centraal
Bij veel onderzoek zijn mensen in een kwetsbare positie ondervertegenwoordigd. Denk aan mensen die laaggeletterd zijn, die geen dak boven hun hoofd hebben of mensen met schuldenproblematiek. Hierdoor wordt een belangrijke stem in onderzoeksresultaten gemist en zijn de onderzoeksresultaten minder valide voor de gehele bevolking. Bij Onderzoeksinstituut IVO hebben we veel ervaring met het bereiken en behouden van onderzoeksdeelnemers in een kwetsbare positie. Enkele voorbeelden:
- Een verdiepend onderzoek naar personen met verward gedrag (Pdf)
- Het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij jongeren met crimineel gedrag
- Onderzoek naar het bereiken van rokers in een kwetsbare positie
- Veranderingen in de leefsituatie van dakloze mensen gedurende 5,5 jaar (Pdf)
Lees meer over hoe we mensen in een kwetsbare positie bereiken en behouden in onderzoek in onze factsheet.
Inclusief onderzoek
We vinden het belangrijk dat iedereen met ons onderzoek mee kan doen (die tot de doelgroep van het onderzoek behoort). Daarom gebruiken we eenvoudige taal in bijvoorbeeld interviews en vragenlijsten. Ook houden we er rekening mee dat niet iedereen een vragenlijst online in kan vullen. Daarnaast vinden we het belangrijk om niet alleen onderzoek ‘naar’ mensen te doen, maar ook samen met hen. In onze projecten proberen we daarom de verschillende doelgroepen een actievere rol te geven. Bijvoorbeeld door mensen uit de doelgroep te betrekken in het projectteam, hen te vragen om kritisch mee te kijken met onderzoeksvragen, materialen en aanbevelingen voor de praktijk.
Bekijk onze video en factsheet over inclusief onderzoek (gemaakt in samenwerking met de Universiteit Maastricht).
Delen van kennis
Als onafhankelijk onderzoeksinstituut maken we de methode en resultaten van ons onderzoek altijd openbaar. De resultaten van ons onderzoek beschrijven we in rapporten en soms ook in wetenschappelijke artikelen. Daarnaast vinden we het belangrijk om breder te communiceren over onze resultaten in bijvoorbeeld factsheets, congrespresentaties, webinars en blogs.
We delen onze kennis ook via het onderwijs. We begeleiden promovendi en studenten van hogescholen en universiteiten. Daarnaast ontwikkelen en verzorgen we op verzoek colleges, onderwijsmodules en trainingen voor studenten en professionals. Ten slotte organiseren we maandelijks een korte, gratis te bezoeken online sessie over wetenschapscommunicatie: de #SciCommLunch.