Onderzoeker (promovenda)

Margriet Lenkens

Over Margriet Lenkens

Jongeren die strafbare feiten plegen moet je niet alleen op hun daden afrekenen, vindt Margriet Lenkens. Wat zijn de oorzaken van dat delinquent gedrag? Hoe voorkom je dat ze dit gedrag (weer) vertonen? En, misschien nog belangrijker, hoe kun je deze jongeren zo ondersteunen dat ze, ondanks risicofactoren in hun leven, een ‘normaal’ bestaan opbouwen waarop ze trots kunnen zijn? In Rotterdam doet Margriet promotieonderzoek naar kwetsbare jongeren, waarbij ook deze vragen aan bod komen. Ze richt zich op de vraag of mentoring helpt bij jongeren met multiproblematiek. Daarnaast onderzoekt ze welke rol de ervaringsdeskundigheid van mentoren of hulpverleners speelt in de kwaliteit van de relatie met de jongere.

In haar onderzoek vindt Margriet het belangrijk om kwalitatieve en kwantitatieve methoden te combineren. Ze schuwt de cijfers niet, maar wil ook de verhalen hierachter horen en een centrale plek geven. Margriet weet hoe je bij jongeren kunt doorvragen om tot de kern van hun problemen te komen. En de gevonden onderzoeksresultaten vertaalt ze in een heldere analyse waarmee de zorg en hulpverlening voor jongeren in de praktijk meteen en krachtiger verder kan.

In 2011 rondde Margriet de master Forensische Orthopedagogiek en Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Die volgde ze op met de master Medical Psychology, die ze in 2020 behaalde aan het Netherlands Institute for Health Sciences (NIHES) bij het Erasmus MC. Ze werkte eerder als docent aan de minor Jeugd & Criminaliteit aan dezelfde universiteit. In haar vrije tijd reist, duikt, kickbokst en kookt ze graag. Daarnaast is ze in haar woonplaats Den Haag actief bij GroenLinks op het gebied van sociale thema’s.

Telefoonnummer: 06-30245975E-mailadres: lenkens@ivo.nlResearchGateTwitter

Actuele projecten

Nieuws- en blogberichten

Publicaties op ivo.nl

Ga naar de bovenkant